Inflaatio tarkoittaa sitä, että yleinen hintataso yhteiskunnassa nousee. Tavarat ja palvelut kallistuvat ja saat rahoillesi vähemmän vastinetta kuin ennen. Tässä artikkelissa tarkastellaan tarkemmin, kuinka inflaatio toimii ja miten korkea inflaatio voi vaikuttaa kotitalouksiin sekä negatiivisesti että myönteisesti.

Se, että lähikaupan kurkkujen hinnat nousevat pilviin viikossa, ei tarkoita heti inflaatiota. Sen sijaan se johtuu luultavasti siitä, että kysyntä silloin sattuu olemaan suurempi kuin tarjonta. Inflaatioksi ei lasketa myöskään tilapäisiä mittavia hinnankorotuksia, esimerkiksi valtion arvonlisäverosäännösten yhteydessä. Tämä termi sen sijaan viittaa siihen, kun maan yleistä hintatasoa nostetaan pysyvästi. Se on asia, joka voi tapahtua useista eri syistä.

Miksi inflaatio syntyy?

Kun talous on vahva nousukauden aikana, myös tavaroiden ja palveluiden kysyntä on korkea. Tämä antaa yrityksille mahdollisuuden nostaa hintoja.

Inflaatio voi johtua myös kohonneista tuotantokustannuksista yrityksissä, joissa palkkatasot ja energian hinnat ovat esimerkkejä tekijöistä, jotka voivat vaikuttaa hintojen nousuun. Jos yritysten kustannukset nousevat, se heijastuu kuluttajan maksamiin hintoihin. Kun satunnaisia ​​hinnankorotuksia tapahtuu suuren kysynnän vuoksi, ei ole kyse inflaatiosta, vaan niin sanotuista suhteellisista hintojen muutoksista. Jotta se laskettaisiin inflaatioksi, yleisen hintatason on noustava. Toisaalta suhteellisella hinnanmuutoksella voi olla niin suuri vaikutus muihin hintoihin, että siitä tulee inflaation lähtökohta.

Miksi korkotaso nousee inflaation aikana?

Sekä yritysten että kotitalouksien odotukset yhteiskunnan taloudellisesta kehityksestä vaikuttavat inflaatioon. Kun inflaatio alkaa kiihtyä, monet odottavat hintojen kallistuvan edelleen, minkä takia vaatimus korkeammista palkoista kasvaa. Korkeampien palkkojen myötä yritykset lisäävät hinnankorotuksia.

Yleinen hintataso voi nousta liikevaihdon kasvaessa tarjontaa nopeammin. Tätä kutsutaan kysyntäpuolen inflaatioksi ja se on yleisin nousukauden aikana, jolloin ihmiset käyttävät eniten rahaa.

Kustannusinflaatio on sen sijaan sidottu vastakkaiseen puoleen eli tuotantoon. Tuotantokustannusten nousu nostaa tuotteiden hintoja. Se johtaa korkeampien palkkojen vaatimuksiin, mutta ne eivät välttämättä vastaa hintojen nousua.

Ulkoiset tekijät voivat myös vaikuttaa tuotantokustannuksiin esimerkiksi tuontitavaroiden hintojen noustessa. Yritysten kohonneet kustannukset nostavat silloin myös kotimaisten tavaroiden hintoja. Tätä kutsutaan tuonti-inflaatioksi. Historiallisesti nouseva öljyn hinta on ollut vahva tekijä nousevassa inflaatiossa.

Inflaatio voi johtua myös siitä, että valuutta-arvo julkisessa taloudessa laskee, kun pankit luovat uutta rahaa tai luottoa tasoittaakseen kassa-alijäämää. Ihannetapauksessa inflaation tulisi olla alhainen, koska sen katsotaan luovan vakaata talouskehitystä ajan mittaan.

3 hyvää säästövinkkiä inflaation aikana

Mitä sinun pitäisi tehdä, kun huomaat rahojesi hupenevan joka kuukausi? Tässä muutamia vinkkejä:

  1. Säädä päivittäistavaraostot sesongin mukaan

Usko tai älä, mutta on olemassa elintarvikkeita, joiden hinnat eivät ole nousseet läheskään yhtä paljon kuin toisten. Joidenkin tuotteiden hinnat ovat jopa alentuneet! Älä siis osta samoja tuotteita kuin aina, vaan tarkista ensin hintalaput. Ostamalla sesonkiaikaisia ​​tai jostain muusta syystä edullisia tuotteita voit säästää paljon rahaa. Ehkä olisi aika siirtyä kasvisvaihtoehtoon, jos esimerkiksi lihan hinta nousee?

  1. Jätä auto kotiin, kun voit

Tämä on klassinen säästövinkki, joka on yhä ajankohtainen nyt, kun polttoaineen hinta on noussut pilviin. Tämä on hyväksi sekä lompakollesi että ympäristölle ja terveydellesi!

  1. Tarkista sähkönkulutus

Myös sähkön hinta on noussut todella paljon. Tarkista sähkönkulutuksesi, sillä yleensä voit tehdä monia pieniä asioita vähentääksesi sitä. Voit ehkä asentaa aurinkokennoja?